Jaarstukken 2023

menu

Wat is de stand van zaken?

Hieronder melden we wat goed gaat.

Wat gaat goed?

De mantelzorgwaardering is in 2023 aan 975 mantelzorgers uitgegeven. In 2022 was dit 880 keer. Een stijging van 95 aanvragen. De mantelzorgondersteuning verloopt volgens afspraak. Het steunpunt geeft aan dat mantelzorgers hen steeds beter weten te vinden. Samen met mantelzorgers is een campagne ontwikkeld over mantelzorg: wanneer ben je mantelzorger en welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er? We verwachten dat we de campagne in het tweede kwartaal 2024 uitvoeren.

We lopen op schema en zijn positief over de ontwikkelingen en samenwerkingen voor Éen tegen eenzaamheid. Afgelopen periode gaven we vooral aandacht aan het samenbrengen en delen van activiteiten rondom kerst, zoals die in het wijkgebouw Banakkers, Oecumenische inloop 1e kerstdag en de kerstviering bij het Munnikenheide College. De initiatieven voor de doelgroep senioren, die vrij toegankelijk zijn, maakten we ook zichtbaar op het platform: Doe Mee in Etten-leur. Met veel partners werken we structureel samen aan het verlagen van drempels voor inwoners om aan te sluiten bij initiatieven en activiteiten die gevoelens van eenzaamheid kunnen verminderen. We sluiten ook aan bij landelijke acties en overige lokale initiatieven. Ook gaven we tijd en aandacht aan het nieuwe jaarplan voor 2024. Een goed jaarplan geeft ons focus, sturing en controlemogelijkheid. De werkgroep breidt zich daarnaast langzaam uit: deelnemers zijn onder andere: de gemeente (beleid en wijkmanager), Surplus, GGD, Present in vriendschap, Seniorenraad, Oecumenische inloop, Thebe, Alwel, enkele wijkverenigingen, Fameus en Impegno. Om de zes weken hebben we afstemming en bereiden we actiepunten uit de jaarplanning voor. Bij al deze acties is procesbegeleiding en bewaking nodig. De beleidsmedewerker van de gemeente en de themamedewerker eenzaamheid van Surplus hebben hierin een belangrijke rol.

We hielpen steeds meer mensen met het vergroten van hun taalvaardigheid. Zo boden we weer taaloefengroepen, computercursussen, taallessen en uitleg over DigiD aan. We deden nog meer. We lichten er een paar voorbeelden uit: we hadden speciale taalgroepen voor Oekraïense vluchtelingen, hielpen inwoners omgaan met een digitaal patiëntendossier. Dit was nodig omdat Amphia is gestopt met het versturen van afspraakbrieven. We gaven tijdens de verkiezingen uitleg over hoe het stemmen in zijn werk gaat. Gaven bekendheid aan de cursisten door een fototentoonstelling. Daarmee verlagen we de drempel naar het Digi-Taalhuis. Ook organiseerden we een groot evenement voor zorgprofessionals, zodat zij minder taalvaardige inwoners kunnen herkennen en doorverwijzen.

De Koerswijzer is opgesteld en de uitvoering pakken we op in 2024.

Uit gesprekken met werkgevers en arbeidsmigranten kwam naar voren dat zij niet zozeer voorzieningen en activiteiten missen. Veel arbeidsmigranten weten die ook goed te vinden. Desondanks breiden we de communicatie uit om nog meer bekendheid te geven aan onze voorzieningen.

Het opstellen van de woonzorgvisie, waarin alle aandachtsgroepen aan de orde komen, loopt op schema. In januari 2024 spreken we wederom met alle belanghebbenden. De visie leggen we in het tweede kwartaal 2024 ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. We stelden het preventieprogramma GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord) vast. Het college stelde de visie op de versterking van de sociale basis vast. We maakten prestatieafspraken met Alwel en HBV. Hierin staan ook afspraken over de huisvesting van aandachtsgroepen.

Hieronder melden we de projecten die aandacht nodig hebben.

Wat heeft aandacht nodig?

Door andere prioriteiten konden we het project ‘één aanspreekpunt’ niet eerder opstarten dan eind 2023.

We merken op dat veel mensen gebruik maken van het gratis aanbod. We zien ook dat het lastig is om de doorstroom optimaal te organiseren. Het vraagt om veel maatwerk. Daarmee kunnen we niet voorkomen dat we werken met beperkte wachtlijsten. De groep taalvragers is groeiend. Daarnaast zien we ook dat taalvragers meer hulpvragen hebben. We denken dat met de komst van het Vraagpunt in de Nobelaer we hier beter op in kunnen spelen.

De ontwikkelingen van het Integraal Zorgakkoord/Samen Gezond Leven Etten-Leur vragen om een goede verbinding met de activiteiten uit de Koerswijzer.


Acties uit het college uitvoeringsprogramma voor 2023:

Naam project

Omschrijving

planning:

Eén aanspreekpunt

Inwoners met een hulpvraag krijgen de juiste hulp op het juiste moment om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven.

2023

2024

Versterkingsprogramma mantelondersteuning

Ondersteunen en waarderen van mantelzorgers om hun draagkracht en draaglast te versterken.

2023

2024

2025

2026

Eén tegen eenzaamheid

Inwoners met gevoelens van eenzaamheid en het netwerk ondersteunen om mee te laten doen in de samenleving.

2023

2024

Aanpak laaggeletterdheid

De basisvaardigheden van onze minder taalvaardige volwassen inwoners op een laagdrempelige manier vergroten.

2023

2024

2025

Koerswijzer beschermd wonen opstellen

Met een sterke sociale basis van voorzieningen kunnen inwoners met een beperking in de wijk wonen.

2023

Project integrale aanpak en beleid arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten kunnen deelnemen aan de Etten-Leurse samenleving.

2023

Woon-zorgvisie voor alle aandachtsgroepen

Realiseren van voldoende voorzieningen voor wonen en zorg voor de aandachtsgroepen.

2023