Jaarstukken 2023

menu

Rechtmatigheid

Vanaf boekjaar 2023 is het wettelijk verplicht dat het college zelf verantwoording aflegt over de rechtmatigheid. Deze verantwoording vindt u in de jaarrekening. Het juridische begrip rechtmatigheid heeft betrekking op alle geldende wetten en regels. Rechtmatigheid is dan het handelen in overeenstemming met alle wetten en regels. In het kader van de rechtmatigheidsverantwoording spreken we over financiële rechtmatigheid. Er moet immers worden verantwoord dat baten, lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Het gaat dus om de financiële beheershandelingen.

Om onrechtmatigheden te beheersen en te controleren maken we gebruik van het drie-lijnenmodel. Daarbij worden fouten door middel van beheersmaatregelen zoveel mogelijk voorkomen in de eerste lijn. De tweede lijn voert kwaliteitscontroles uit om vast te stellen dat wetten en regels zijn nageleefd en de derde lijn controleert achteraf steekproefsgewijs de werking van de eerste en tweede lijn. Hiermee onderzoekt en verbetert de organisatie continu de rechtmatigheid van het eigen handelen.

Met de bevindingen uit de organisatie stelt het college de verantwoording op. Op basis van de bevindingen komt het college tot het oordeel dat de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen binnen de daarvoor gestelde grens van 1% (afgerond € 1.493.000). Deze norm is formeel door de raad bepaald door middel van een raadsbesluit op 23 maart 2021.

Hieronder volgen de bevindingen die boven de rapportagegrens (€ 149.000) komen. We gebruiken daarbij de drie criteria voor rechtmatigheid: begroting, voorwaarden en misbruik en oneigenlijk gebruik.